marți, 24 aprilie 2012

Tort cu mere



Clasicul tort cu mere, devenit banalitate. Dar este unul dintre cele mai răcoroase deserturi, aşa că nu va fi niciodată uitat. Şi, deşi pare greu de crezut, o poţi da în bară cu el din diverse motive...



Mama îl făcea pe vremuri cu mere întregi, în formă de tort rotundă. Două lucruri mă nemulţumeau: era prea mult blat şi, după ce îl ornai, nu nimereai niciodată să încadrezi merele perfect la tăiat. În plus, mama nu-l însiropa, că nu scria în reţeta ei.
Reţeta ei s-a transformat şi a ajuns aşa...


Caramelizaţi destul zahăr cât să acoperiţi în strat subţire fundul tăvii pe care o alegeţi.
Curăţaţi merele şi tăiaţi-le felii (în 4 sau 8, în funcţie de mărime). Eu pun măcar două straturi de măr, orientate în direcţii opuse. Presăraţi scorţişoară.

Faceţi un blat de pandişpan clasic (câte ouă, atâtea linguri de zahăr şi de făină, un praf de sare, 1-2 pacheţele de zahăr vanilat). Dacă vreţi să fie mai buţin buretos, adăugaţi şi câteva linguri de apă rece, pe care o încorporaţi în gălbenuşuri, pe care le bateţi bine înainte să le turnaţi în albuşurile spumă (puneţi maximum atâtea linguri de apă câte ouă sunt).
Turnaţi blatul peste mere, întinde-ţi-l cu o lingură sau spatulă. Nu încercaţi să înclinaţi tava că maclavaisul nu curge, dar veţi reuşi să răsturnaţi merele!

Daţi la cuptor, la foc potrivit, până când culoarea, mirosul şi desprinderea marginilor aluatului de tavă vă spun că e gata. Scoate-ţi-l şi lăsaţi-l să se răcorească.


Caramelizaţi câte linguri de zahăr credeţi că e nevoie (multe, vă spun eu, cam câte aţi pus şi în blat). Dizolvaţi cu apă, lăsaţi să dea în clocot. Luaţi de pe foc, adăugaţi 1-2 pliculeţe de zahăr vanilat, iar când se răcoreşte puneţi rom (merge şi esenţă, dar după 1-2 zile, în caz că mai rămâne tort, chimicalele din esenţă vor da un gust mai puţin plăcut).
Când blatul şi siropul sunt răcorite, turnaţi sirop cu lingura, îmbăind bine tortul. Nu puneţi nici sirop fierbinte pe blatul rece, nici sirop rece pe blatul fierbinte. Rezultatul va fi o clisă.

După însiropare, răsturnaţi tortul cu merele în sus. Dacă nu se desprinde de tavă, loviţi-o ușor în porţiunea în care s-a întărit caramelul sau s-au lipit merele.

Deasupra puneţi câtă frişcă vă place şi de care vă doreşte sufletul. Eu pun din cea cu cât mai multă grăsime (bătută cu zahăr şi zahăr vanilat). 

Ornaţi cum vă pricepeţi. Eu am ras nuci coapte.


Dacă vreţi să recuperaţi toate aromele tortului cu mere întregi, puteţi pune un strat subţire de gem peste blat şi abia apoi întindeți frişca (rece).

Atenţie, dă dependenţă şi puteţi face supradoză! :))


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu