luni, 6 februarie 2012

Secretele salatei de fructe

Pentru o salată de fructe reuşită trebuie să ţineţi cont de armonie, de echilibru în alegerea fructelor, având în vedere gustul, textura şi culoarea.
Puneţi cantităţi egale de fructe. Nu folosiţi mai mult de cinci soiuri, combinând dulci şi acrişoare. 
Nu amestecaţi fructe care diferă foarte mult ca textură, de exemplu tari şi moi. E de preferat să nu folosiţi prea tari sau crude, dar nici prea coapte.  
Fructele moi (banane coapte, kiwi, căpşune, zmeură, fructe de pădure, cireşe, vişine), dacă sunt lăsate prea mult în suc, îşi pierd forma, aşa cum cele verzi (kiwi) îşi pierd culoarea. În aceeaşi situaţie, cele roşii (fructe de pădure, căpşune, zmeură, vişine, cireşe) se decolorează, iar celelalte fructe din salată devin roze sau roşii. Din aceste motive, adăugaţi fructele moi, roşii sau verzi nu de la început, ci cam cu un sfert de oră înainte de a servi salata.
Combinaţi fructe de culori diferite, pentru că o salată uni sau bicoloră, chiar dacă e gustoasă, nu e plăcută la vedere, iar noi „mâncăm“ şi cu ochii. Kiwi este un fruct cu aromă discretă, care se estompează uşor, şi cu textură moale, dar are o culoare frumoasă şi e cam singurul verde (în țările calde or mai fi și altele). Puneţi-l în salată mai târziu, dar nu-l ocoliţi.
Nu vă sfătuiesc să folosiţi „fructe de umplutură“, cum le numesc eu - mere, pere, prune -, decât dacă nu aveţi altceva la îndemână, vă plac prea mult, sunt coapte fără să fie moi şi aparţin unor soiuri parfumate. 
Dacă puneți lichior, nu alegeţi unul cu gustul unui fruct care este deja în salată, pentru că va exalta aroma acestuia; de asemenea, dacă adăugați lichior, rom sau coniac, puneţi doar puțin, pentru că altfel va acoperi toate aromele fructelor. El are rolul de „condiment“, nu este ingredient de bază.
Decoraţi salata de fructe cu frişcă sau serviţi-o cu îngheţată numai dacă ştiţi că aceste combinaţii le plac musafirilor.

PS. Nu folosiți fructe necunoscute sau fără gust, care nu sunt de sezon, găsite pe raftul supermarketurilor, doar pentru că au denumiri exotice. Dezamăgirea va fi direct proporțională cu prețul.
Faceți salata din fructele care vă plac vouă, oricât de banale și de toată ziua ar fi.

PPS. Eu nu înțeleg rostul salatei seci, cu fructele puse în straturi și atât. Eu amestec fructele, cu lingura chiar (am văzut că o distinsa bloggeriță se oripila pe chestia asta!), și vreau să aibă și ceva zeamă. Așa cum în salata de legume pun ulei, oțet, sare, piper și alte condimente, nu văd de ce pe cea de fructe ar trebui s-o fac fără nimic altceva. Singura regulă este: ascultați-vă papilele gustative!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu