vineri, 1 iulie 2011

Chiftele de dovlecei cu brânză


Miammmm... Îmi plouă în gură numai când mă gândesc la ele... Sunt singurul mod în care mănânc dovleceii, care altfel mi se par prea lipsiţi de personalitate.

Se cojesc câţi dovlecei aveţi sau vrea muşchiul vostru, se rad pe răzătoarea mare, se amestecă cu sare fără să se facă potroacă şi se lasă la frigider măcar juma de oră. Se scot şi se scurg, în mâini, luând câte un pumn de dovlecei pe rând şi strângând bine. La final mai rămâne cam jumate din ce-a fost iniţial. Se amestecă apoi dovleceii cu brânză rasă, mai tare (io pun şi puţină moale, că îmi place prea mult), piper, mărar tocat (mult, pentru că el dă parfumul), mult usturoi pisat şi ceva ceapă fragedă dată pe răzătoare, făină, pesmet şi ou cât să se lege compoziţia (nu puneţi făină cu nemiluita, doar ca să vă fie mai uşor să le daţi formă, pentru că interiorul chiftelelor rămâne neprăjit şi veţi ajunge să mâncaţi clisă).


Se presară făină pe o farfurie, se ia cu lingura din compoziţie (o lingură plină), se pune pe farfurie şi, cu ajutorul lingurii, se tăvăleşte în făină (e prea moale şi se lipeşte de degete, oricât ne-am înfăina mâinile).




Apoi, cu palmele, se face un gogoloi care se turteşte bine, dându-i formă de chiftea, care se prăjeşte în ulei încins. Dacă vreţi, făceţi-le puţin mai legate şi puneţi cu lingura aluatul direct în ulei, fără să-i mai daţi formă şi să-l înfăinaţi.



Sunt bune calde.  Eventual îmbăiate cu sos tzatziki sau măcar cu nişte iaurt rece alături.




Un comentariu:

  1. Daca nu-ti plac dovleceii prea mult,incearca si alte retete ca dovlecei marinate in otet balsamic,ulei de masline si ierburi si apoi fripti pe gratar;sau chiftele de legume:ceapa,usturoi,dovlecei,morcovi ,cartofi,patrunjel,marar,ou si pesmet.
    Ar mai fi si lasagna cu dovlecei,vinete si broccoli sau spaghete de dovlecei(dar la astea iti trebuie o masina speciala care sa le taie spiralat,in forma de spaghete).
    Dovleceii fripti pe gratar,se pot conserva in ulei si mirodenii,apoi fierbe la bain marin si pastrati pt iarna.Mie imi place sa fac sandwichuri cu astfel de dovlecei marinati si cu vinete(ac reteta);nu mai mananc carne sau mezeluri de cativa ani :)

    RăspundețiȘtergere