miercuri, 8 august 2012

Gem de piersici cu iasomie


Parcă e toată vara în gemul ăsta...
Iar iasomia îi dă o tentă fină, exotică.






l kg felii de piersici
400 kg zahăr
8-10 flori de iasomie

Spălaţi, curăţaţi (sau nu, după preferinţă) şi tăiaţi piersicile în felii sau cuburi, cum vă place (la fiert, bucăţile se vor micşora, dar îşi vor păstra forma).
Puneţi-le în cratiţa în care veţi face gemul, turnaţi zahărul peste ele, amestecaţi şi daţi la rece (în frigider) pentru minimum 2 ore. Puteţi să lăsaţi şi de seara până dimineaţa, cum am făcut eu, dar mi s-a părut că au lăsat prea multă zeamă, ceea ce a prelungit timpul de fierbere şi a mărit cantitatea de lichid care a trebuit să se evapore ca să ajungă la consistenţa potrivită, împuţinând astfel gemul.
Cât timp stă la rece compoziţia, mai mestecaţi în ea din când în când, ca să se dizolve zahărul.


Puneţi cratiţa la fiert, la foc potrivit (nici prea moale, căci va dura mult fierberea, nici prea tare, căci se va arde).
Adăugaţi şi florile de iasomoie. Dacă sunt proaspete, parfumul lor este foarte puternic, aşa că dozaţi numărul lor în funcţie de cât de puternic vreţi să se simtă aroma lor în gem.

Spuma care se formează trăgeţi-o uşor cu lingura la margine. N-o adunaţi de la început, pentru că se va lua cu ea şi mult sirop. Scoteţi-o mai spre final, când va fi mai seacă.
Compoziţia trebuie să scadă cam o treime, gemul să capete un aspect unsuros, iar mărgelele provocate de clocote să fie mărunte.
Dacă gemul se închide la culoare şi se prinde de cratiţă înseamnă ca a scăzut prea mult.

PS. Nu vă așteptați să fie vizibile în poze florile de iasomie din dulceaţă! :)
PPS. Puteţi face gemul şi fără iasomie sau cu alte arome.





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu