duminică, 3 iunie 2012

Ficăţei de pasăre cu sos


Dintre cele patru moduri de a găti ficatul de pasăre pe care le ştiu, acesta este preferatul meu (ar mai fi ficatul în tigaie cu mujdei şi condimente, cel pe pat de ceapă - cu care stomacul meu nu prea se împacă, şi ficatul la grătar).





Puneţi ficăţeii în tigaia în care aţi încintat puţin ulei şi prăjiţi-i până se albesc şi se rumenesc puţin (tigăile teflonate nu permit rumenirea, din câte ştiu eu, aşa că aveţi nevoie de o tigaie clasică).
Adăugaţi o ceapă veche sau o mână de ceapă verde, tocată, şi căliţi-le împreună 2-3 minute, până îşi lasă aromele.
Turnaţi apă, supă sau apă de la cartofii fierţi pentru piure (care este cea mai bună garnitură; pe de altă parte, amidonul din cartofi va îngroşa sosul), dacă vreţi puneţi şi vegeta, şi lăsaţi să fiarbă la foc potrivit, acoperiţi, vreo 20 de minute.
Pentru finalizare aveţi mai multe opţiuni.
Puteţi lăsa să scadă zeama binişor, adăugaţi sare, piper, o mână de mărar şi una de usturoi verde tocate şi mai lăsaţi să fiarbă puţin.
Puteţi pune smântână şi lăsaţi să mai dea câteva clocote. Puneţi sare, piper, ce verdeaţă vreţi (eu pun totdeauna mărar la reţeta asta) şi, dacă vă place, usturoi zdrobit.
Dacă nu aveţi smântână, desfaceţi o lingură de făină cu apă, turnaţi peste ficat, daţi focul încet şi mestecaţi până se omogenizează şi începe să fiarbă, să nu se facă cocoloaşe. Mai departe procedaţi ca la varianta cu smântână.
Se potriveşte de minune cu o salată de castraveţi, ceapă verde şi salată verde.







2 comentarii:

  1. Salivam inca de cand am vazut prima imagine, descrierea ma dat pe spate!

    RăspundețiȘtergere
  2. Mâncarea asta e mai bună la gust decât o arată înfățișarea...

    RăspundețiȘtergere