duminică, 13 noiembrie 2011

Gogoşari cu conopidă, muraţi la rece



E o reţetă pe care o fac de mult timp, e uşoară şi pe gustul meu.
Am auzit-o acum mulţi ani, de la o colegă de serviciu harnică şi pricepută, care a şi ajuns bucătăreasă de restaurant până la urmă, dar am îmbunătăţit procedeul cu sfaturi de pe internet.

Spălaţi, zvântaţi şi tăiaţi gogoşarii după cum vă pofteşte inima. Eu îi feliez sferturi. Puneţi-i într-un vas destul de încăpător, preferabil mai larg, ca să-i puteţi amesteca ușor.

Pentru fiecare kilogram de gogoşari aveţi nevoie de 200 ml oţet (alb, de 9 grade), 100 g zahăr (sau 200, dacă îi vreţi mai dulci), o lingură nu foarte plină de sare neiodată, boabe de piper şi mult hrean ras (nu întreg! aşa îşi face mai bine efectul şi îşi lasă toată aroma).

Puneţi feliile de gogoşari în vas, presăraţi un sfert din sare, amestecaţi şi lăsaţi o oră-două, cât să se înmoaie ei puţin şi să înceapă să lase zeamă. Apoi puneţi tot zahărul, amestecaţi şi mai lăsaţi încă o oră. Mai amestecaţi din când în când, ca să se topească zahărul, altfel rămâne pe fundul vasului.
Puneţi apoi oţetul - în care aţi dizolvat restul de sare -, boabele de piper şi hreanul ras sau dat prin maşina de tocat. Acoperiţi vasul şi lăsaţi 24 de ore, timp în care amestecaţi din când în când. Gogoşarul trebuie să lase zeamă cât să fie acoperit de ea. Feliile se vor muia cât să devină maleabile, dar vor rămâne crocante.

A doua zi, aşezaţi feliile în borcane şi turnaţi peste ele zeama acumulată. Puneţi capacele. Nu e nevoie de sterilizare sau conservant, dar nu cred ca rezistă de pe un an pe altul, nici măcar în beci.
Eu am pus în borcane şi câteva bucheţele de conopidă, pentru culoare şi pentru că lui Gabriel îi place că e crocantă. Nu e nevoie s-o puneţi la macerat de la început cu gogoşarul. Dacă e fragedă, e de ajuns că va sta în borcane, în zeama lor.

Sunt atât de buni, că-mi va părea rău să-i pun la salata boeuf. ;)

PS. În cazul în care fermentează, de vină nu este metoda de preparare, ci gogosarul, care poate fi tratat cu diverse chimicale...

4 comentarii:

  1. sant f buni am facut o portie si e aproape gata si azi mai pun o serie .

    RăspundețiȘtergere
  2. ma bucur ca ti-au reusit si iti plac. sa ai pofta! :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Buna ziua.Reteta e pt.1 kg de gogosari cantariti inainte sau dupa curatare ?
    Pot sa sterilizez borcanele 10 min in baie marie sau se vor inmuia ?
    As vrea sa incerc reteta.Multumesc.Anca.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ingredientele se calculeaza la gogosari curatati. nu am incercat niciodata sa sterilizez produsul final pt ca n-a fost nevoie, stau foarte bine nesterilizati, dar tinute borcanele la racoare. dar cred ca daca ii sterilizati, oricat de putin, se vor inmuia...

      Ștergere