joi, 2 decembrie 2010

Saturn şi bătrâneţea (II)

Ca să înţelegem şi mai bine cum stă treaba cu bătrâneţea, ne uităm şi la poziţia lui Saturn în case. Iată cum spune Lisa Morpurgo că poate fi interpretată prezenţa lui în...


casa I - unele persoane cu acest aspect în astrogramă se cred prematur bătrâne şi îşi asumă un comportament defetist; altele, îşi scot din minte noţiunea de bătrâneţe şi la 60 de ani se comportă ca şi cum ar avea 30.

casa II - unele persoane abia la vârsta senectuţii devine stăpâne peste bunurile familiei (asta se suprapune cu faptul că tatăl trăieşte foarte mult). Altele au un comportament sclerotic faţă de bunuri, pot pierde oportunităţi din cauza fricii de ceea ce e altfel sau hazardat, sau pot avea un comportament de Harpagon care se dezvoltă în timp, chiar dacă înainte nu dădeau semne de variţie.

casa III - circumstanţele sau temperamentul constrâng sau induc subiecţilor să îmbătrânească sau, mai bine zis, să se maturizeze înainte de vreme, încă din adolescenţă. Dacă Saturn este bine aspectat sau nu primeşte aspecte negative - viaţa socială este mai bogată la bătrâneţe. Dacă este rău aspectat, pot apărea izolare sau rupere a relaţiilor sociale în această perioadă a vieţii.

casa IV - dacă poziţia Lunii în astrogramă permite interpretarea, uneori Saturn situat în această casă indică un "copil bătrân", adică o persoană care a fost constrânsă sa-şi asume extrem de devreme responsabilităţi familiale. Mult mai des indică o bătrâneţe petrecută între pereţii casei, din proprie voinţă sau din pricina unei infirmităţi, această perioadă fiind trăită fie cu regrete, fie cu mizantropie. Saturn în această casă mai poate simboliza şi prezenţa multor bătrâni sau persoane longevive în familie.

casa V - subiectul poate avea copii la bătrâneţe (sau după vârsta de 30 de ani) ori a fost conceput când unul sau ambii părinţi nu mai erau de mult tineri. Saturn în această casă mai poate simboliza o persoană activă sexual şi la o vârstă înaintată. Dacă este rău aspectat, Saturn în această casă indică un dezinteres timpuriu faţă de sex. Mai poate indica şi faptul că la bătrâneţe persoana în cauză va suporta o răsturnare de mentalitate sau comportament vizavi de sex, devenind fie dezlănţuit, fie brusc puritan după o tinereţe trăită din plin.

casa VI - la bătrâneţe, persoana în cauză poate deveni pedantă, tipicară, sclavă a detaliilor; sau poate duce o viaţă în condiţii inferioare celor din tinereţe; sau, dacă Saturn este parţial afectat, pot apărea probleme de sănătate, reale sau imaginare, preocuparea pentru starea fizică trecând pe primul loc. În unele cazuri există pericolul apariţiei unor boli ale sistemului osos.

casa VII - dacă e vorba de o femeie, Saturn situat în această casă poate indica o căsătorie cu un bărbat mai în vârstă (nu neapărat şi bătrân) sau matur ca şi caracter şi comportament, şi, oricum, persoană importantă sau influentă. Pentru ambele sexe poate însemna căsătorie realizată la o vârstă înaintată sau, dacă Saturn e afectat, văduvie la bătrâneţe.

casa VIII - Dacă Saturn e în aspect bun cu Jupiter, poate fi vorba de o îmbogăţire sau o moştenire survenite la bătrâneţe sau, uneori, exact ca în casa II, determină un comportament sclerotic faţă de mânuirea banilor moşteniţi sau aparţinând altora, mai ales dacă Saturn e parţial afectat. Poate fi vorba, în acelaşi timp, de o putere câştigată la bătrâneţe sau de deces la o vârstă înaintată. Dacă Saturn este afectat (mai ales dacă e vorba de aspecte proaste cu Luna sau Mercur), poate semnifica scurtarea bătrâneţii şi deces înainte de 70 de ani.

casa IX - persoane gânditoare sau foarte active mental; alteori semnifică bătrâneţe petrecută în străinătate sau în locuri îndepărtate de mediul social natal; eventual (dacă Saturn e afectat), bătrâneţe petrecută în singurătate, fie pentru că persoana se simte respinsă de mediul social sau ţinută departe de el, fie se îndepărtează singură ca o recrudescenţă a mizantropiei tipice planetei.

casa X - independenţa, autonomia sau succesul sunt obţinute la bătrâneţe, eventual după moartea părinţilor, care în acest caz are funcţie eliberatoare. Mai poate însemna "bătrâneţe importantă", cu caracter patriarhal. Dacă Saturn e afectat, poate însemna pierdere a independenţei şi puterii în pragul bătrâneţii.

casa XI - bătrâneţe fără preocupări sexuale (excepţie fac cazurile în care Saturn face opoziţii cu planete situate în casa V). Dacă Saturn primeşte aspecte negative (fie şi numai cuadraturi), poate da tulburări mentale şi forme de arterioscleroză cerebrală.

casa XII - bătrâneţe petrecută în singurătate, de bunăvoie sau forţat, sau cu senzaţia că au fost uitaţi de toţi, chiar dacă asta nu corespunde realităţii. Mai poate însemna că tocmai la bătrâneţe se obţine detaşarea de bunurile materiale şi/sau pot apărea noi interese spirituale. Dacă Saturn e afectat, poate fi indice al faptului că persoana respectivă e terorizată de ideea de a pierde relaţiile sociale (în cazul cuadraturilor cu casa a III-a) sau de decăderea fizică (opoziţia cu casa VIII). Acest din urmă aspect poate confirma în unele cazuri ipoteza de boli ale oaselor (care se manifestă la bătrâneţe sau mai devreme, în funcţie de planetele implicate).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu