marți, 23 noiembrie 2010

Saturn şi bătrâneţea (I)


Plouă iar. Se trezeşte mârşav reumatismul. Îmi aminteşte de bătrâneţe. Fiind un nativ Capricorn, şi încă unul lipsit de vitalitate şi foarte stresat, pot spune că m-am născut bătrână... Ca să fac haz de necaz, mă uit în cărţile Lisei Morpurgo să văd cum percepe fiecare zodie bătrâneţea. Cum o gândeşte, cum îi place sau cum nu ar vrea să o trăiască. Cum va fi ea în realitate rămâne de văzut.



Despre bătrâneţe îl întrebăm pe Saturn. Oferă informaţii primare, care trebuie completate cu interpretarea aspectelor pe care le face, mai ales dacă relaţionează cu Soarele, şi a situării lui într-o anumită casă, dacă ştim Ascendentul.

Deci, dacă o persoană are Saturn în zodia...

Berbec - mai ales dacă este femeie, are oroare de bătrâneţe, pe care o va respinge în toate formele ei de manifestare: va refuza să-şi serbeze ziua, să aibă şi să se ocupe de nepoţi, îşi va ascunde vârsta, va apela la chirurgie estetică.

Taur - are nevoie de siguranţă economică, se teme că îşi va petrece această perioadă din viaţă în sărăcie. Are o sănătate bună, aşa că nu-i e frică de bătrâneţe în sine, ci de faptul că nu se va descurca din punct de vedere material.

Gemeni - bătrâneţea nu există! Eventual devine mai puţin adolescentină, mai pierde din exuberanţă şi sociabilitate. Dacă Saturn este lezat, bătrâneţea altei persoane din anturaj va fi o povară pentru ea.

Rac - fiind înclinată spre lene şi indolenţă, va găsi în bătrâneţe scuza ideală pentru a nu mai face nimic. Va cere şi mai multă atenţie, şi mai multe dovezi de afecţiune, este capricioasă şi poate da în mintea copiilor.

Leu - nu se teme de bătrâneţe. Nu crede că trecerea timpului îi poate împuţina prestigiul şi eficienţa. Se teme doar de decadenţa fizică sau psihică. Priveşte bătrâneţea cu curaj sau cu dispreţ, vede latura ei bună, faptul că măreţia sa va creşte odată cu anii. Saturn foarte lezat poate da diverse temeri şi angoase legate de bătrâneţe, dar, de obicei, viaţa îi scuteşte de această povară cu moartea cea mai curată, rapidă şi "regală", infarctul.

Fecioară - nu se teme în mod special de bătrâneţe, dar când o întâlneşte, stoicismul acestei persoane slăbeşte, iar austeritatea în care a trăit îşi face simţite preţul şi consecinţele. Uneori astfel de oameni îşi fac o listă cu bucuriile de care s-au lipsit şi ori devin plângăcioşi şi urâcioşi, ori îşi acordă unele compensaţii extravagante.

Balanţă - priveşte bătrâneţea cu înţelepciune, o primeşte ca pe ceva aflat în firea lucrurilor, care are sens în viaţă. Urăşte însă inesteticul decăderii fizice. Majoritatea femeilor cu Saturn în Balanţă au până la adânci bătrâneţi o piele superbă şi cu capacitate de cicatrizare rapidă.

Scorpion - metamorfoza adusă de bătrâneţe e o provocare pentru astfel de oameni şi nu vor face nimic pentru a-şi schimba înfăţişarea. Saturn în Scorpion le va atenua sau îi va ajuta să-şi controleze tendinţele distructive sau autodistructive, dar le va diminua şi convingerea că pot renaşte, astfel că intră într-o stare de incertitudine pasivă.

Săgetător - nu se tem prea mult de bătrâneţe. Optimismul lor şi spiritul sportivo-igienistic, dacă nu sunt blocate de un Saturn lezat, îi va face să aibă acel stil de viaţă pe care specialiştii în geriatrie îl recomandă tuturor: mâncare simplă şi multă mişcare. Dacă însă Saturn e lezat, există riscul de imobilitate la bătrâneţe.

Capricorn - este perioada preferată din viaţă pentru astfel de oameni şi e importantă pentru ei (excepţie fac cei cu Soarele natal într-un semn care are printre guvernatori şi Soarele - aceştia nu vor să îmbătrânească sau să se gândească la asta). E posibil să apară sau să crească în ei dorinţa de singurătate, izolare, pesimismul.

Vărsător - nu se teme de bătrâneţe, îi plac transformările. Va încerca să-şi prelungească eficienţa cu autodisciplină sau prin metode artificiale. Saturn în acest semn nu favorizează longevitatea.

Peşti - îi place această etapă a vieţii, pentru că găseşte şi mai multe motive să se plângă, obţinând compasiunea celor din jur. Dacă în astrograma ei casa XII e importantă şi lezată, persoanei îi poate fi frică de singurătate şi abandon. Semnul nu dă longevitate, iar grijile bătrâneţii pot fi scurtate sau limitate.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu