Reţeta este preferata mea în materie de
castraveciori şi îmi place pentru că e versatilă şi poate fi schimbată în funcţie de preferinţe. Nu găsisem până acum una care să îmi placă pe deplin, deşi nu
sunt o fiinţă greu de mulţumit atâta timp cât îmi plac cei de cumpărat.
O ştiu de la vecina Dana, care o
ştie de la un unchi. Mi-a spus-o anul trecut şi lăptăreasa mea cea harnică, dar
am fost sceptică şi n-am prestat-o.
Am făcut mai multe serii, preparând
doar 3-4 borcane odată şi variind cantităţile de oţet, sare şi zahăr până am
găsit varianta potrivită mie. M-am jucat cu ierburile aromate, punând în
fiecare borcan altceva, sau am combinat castraveţii cu conopidă.
Pe scurt, e uşor de făcut şi vă
permite să vă folosiţi imaginaţia, să improvizaţi.
Spălaţi castraveciorii şi aşezaţi-i
în borcane de 800 g. Adăugaţi boabe de piper şi de muştar (dacă vă plac), iar
ca ierburi aromate puteţi pune ce vă place: frunze de ţelină, crenguţe de
cimbru, mărar verde sau uscat, hrean fâşii sau ras, felii de ceapă, căţei de
usturoi sau rondele de morcovi, ardei iute.
Dintre toate variantele încercate,
mie mi-au plăcut mai mult cei făcuţi cu mai puţine condimente (boabe de muştar,
piper şi frunze de ţelină sau busuioc), dar e chestie de gust şi de moment.
Puneţi o linguriţă plină de sare şi
una de zahăr (eu pun două de zahăr sau chiar mai mult).
Adăugaţi oţet până la jumătatea
borcanului (mie îmi plac mai puţin acri, aşa că până la urmă am ales
varianta cu o treime de borcan sau două degete de oțet), apoi apă până umpleţi borcanul.
Strângeţi bine capacul şi agitaţi puţin.
Sterilizaţi în bain-marie 20-30 de
minute.
Pentru că nu are loc o fermentaţie
liberă ca la reţetele fără sterilizare, castraveţii vor fi exact atât de acri
şi de dulci cât oţet şi zahăr aţi pus.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu